5. KIHÍVÁS: ÉRDEKES HÁTTEREK

Annak idején, amikor először komolyabban gondoltam a fotózásra anyukaként, akkor még csupán az lebegett a szemeim előtt, hogy portré fotókat készítsek a fiaimról. Csakhogy egy idő után ez elég unalmas. Na nem mintha az édes pofikat lehetne megunni a képen, hanem mert egyszerűen egy idő után nem jelent kihívást.

A portréfotók készítésével kapcsolatban az egyik “alapszabály” a semleges háttér. Most az ellenkezőjére biztatlak: készíts egy fotót (legyen az akár egy portré fotó) a gyermekedről egy érdekes, különlegesebb háttér előtt.

_MG_1802

Ötletadónak jöjjön néhány korábbi fotóm:

Az utcán járva keress érdekes épületeket, falakat! Tavaly ilyenkor végeztem egy online tanfolyamot a Big Picture Classes oldalán Finding your Photo style címmel (Sajnos a tanfolyamot már nem listázzák). Akkor Kate T. Parker azt javasolta, hogy nézz mindig az épületek mögé is. Olykor sokkal érdekesebb látvány fogad (csupasz téglafal, omladozó vakolat).

_MG_1754

Mivel érdekes hátterekre vadászunk, így bátran mutass belőle akár többet is! Érdekes kompozíciójú képek születhetnek:

_MG_1098

Keress érdekes keítéseket!

_MG_2267

Ha tetszik egy helység padlózata vagy az utcán a burkolat, macskakő a járdán, akkor fotózz felülről!

_MG_1095

Ehhez egy szőnyeg is jó szolgálatot tehet. 🙂

IMG_6102

Ha éppen nem tudsz kimozdulni, akkor akár otthon magad is kreálhatsz különleges hátteret. Lógass fel egy érdekes mintájú anyagot a falra!

Itt például újságpapírt ragasztottunk a srácokkal a falra, aztán könyvkupacra ültettem őket és indulhatott is a fotózás:

_MG_1677

Én most érdekes mintájú tapétára vadászom.

A lényeg, hogy járj mindig nyitott szemmel! Ne csak a jó fényeket keresd, hanem keress érdekes textúrákat, mintákat, formákat, ismétlődéseket a környezetedben. Fotózd le mobillal vagy hazaérve jegyezd fel, aztán ha alkalmas az időpont és a fények is megfelelőek, akkor menj vissza a gyerkőccel és készíts egy jó fotót!

2015. február 8-ig várom a fotóidat a témában a Klikk – Fotós kihívások anyukáknak zárt Facebook csoportunkba.

 

NoemiHoffmann Noémi vagyok. 2 csibész és egy tündérlány édesanyja.

A Lightroom Alapok online tanfolyam szervezője.

Korábbi cikkeimet itt olvashatjátok: Elolvasom >>

Hozzászólás