NE LOPD EL A FOTÓMAT!

A fotók, illusztrációk. és más művészi jellegű alkotásokat a nemzetközi jog értelmében szerzői jog  védelmezi. Ez azt jelenti, hogy ha valaki fel szeretné használni az adott terméket (például megosztja azt az interneten), azt csak előzetes, a szerzőtől kapott  írásbeli engedéllyel teheti meg.

183890846

Kié valójában a szerzői jog?

A szerzői jog a fotó, illusztráció tulajdonosát illeti meg. Az, hogy ki a jogos tulajdonos,  nem minden esetben egyszerű eldönteni. Ha egy hétköznapi  esetet veszünk, éppen lefotózom a Budai Várat. Bár a Vár nem az enyém, a fotót én készítettem, vagyis az alkotás a sajátom.

Ha egy laboratóriumban dolgozik valaki, és a labornak készít egy alkalmazott fotókat, a fotók a laboratóriumot illetik meg. Vegyünk egy másik példát: ha valaki elmegy egy fotós workshopra, ahol a ws vezetője beállítja a kívánt jelenetet, a designt, styling-ot, ő adja a hozzáadott értéket, úgy mint kiegészítők, műterem, kellékek, modellek, majd a fotót elkészíti valaki más, a fotó nem annak a tulajdona, aki megnyomta az exponáló gombot! A fotó ebben az esetben a ws vezető tulajdona, hiszen a fotó nem csak abból áll, hogy megnyomja valaki a gombot, hanem hozzáadott szellemi értéket képvisel. Ha ilyen dolog előfordul, a ws vezető írásban lemondhat a szerzői jogról, és azt átadhatja a fotósnak. Ha ez nem történik meg, a fotó jogos tulajdonosa a workshop vezetője. Éppen ezért a legjobb, és hitelt érdemlő workshopok az esemény előtt szerződést kötnek a tanulni vágyókkal, és ebben részletesen kitérnek az ilyen jellgű kérdésekre. Érdemes átolvasni!

Mennyi ideig él a szerzői jog?

A szerzői jog védi a szellemi terméket a szerző egész életében, illetve halála után 70 évig. A 70 év a halál naptári évének utolsó napjától számítódik.

A neten talált fotókat saját, üzleti célú oldalamon szeretném felhasználni. Mi a teendő?

Mint a legtöbb esetben, most is előzetesen, írásbeli engedély szükséges a fotók felhasználásához. Nyilván ebben az esetben valószínűnek tűnik, hogy ezért fizetni kell.

Mi a helyzet, ha nem üzleti célra szeretnénk felhasználni a neten talált fotót?

Ebben az esetben -és ez az internetnek a lényege- a fotó, bejegyzés, bármi előzetes engedély nékül felhasználható abban az esetben, ha forrásmegjelölést alkalmazunk, egy arra a weboldalra mutató linkkel, ahol a kép eredetileg megtalálható. Forrás nélkül azonban a fotókat elmenteni, majd saját oldalunkon sajátunkként feltüntetni jogi következményeket von maga után. Ez mind a magyar, mind pedig az angol és egyéb idegen nyelvű oldalakra vonatkozik. Tévedés azt hinni, hogy azért mert valami éppen angolul van, soha senki nem jön rá a képek lopására! Másrészt sokkal valószínűbb, hogy perrel fenyegetőzik egy angol nyelvű oldalról lopott kép jogos tulajdonosa.

brands-flood-1154416-640x640

Mi vonatkozik azokra a fotókra, amelyeken nem szerepel a © jel?

Attól, hogy a jel nem szerepel a fotón, az még nem jelenti, hogy a fotó nem élvez szerzői védelmet. Időnként ez csupán feltöltés vagy letöltés következtében is elveszhet. A metadata azonban világosan mutatja kié a szerzői jog, ennek szándékos eltávolítása jogi kiövetkezményekkel jár.

Honnan lehetek biztos abban, hogy ha felehasználok egy neten talált képet, nem ütközök jogszabályokba?

Az interneten található fotók, képek, illusztrációk nagy többsége szerzői jog védelme alatt áll. Így mindig szükséges ellenőrizni az adott weboldalon az általános felhasználási feltételek között, hogy a termék tulajdonosa engedélyezi-e az oldalán található fotók felhasználását. Legtöbbször egy mondat erejéig, például a következőképpen: Minden jog fenntartva! Az oldalon található fotók, kiadványok és írások a saját tulajdonomat képezik, beleegyezésem nélkül máshol nem közölhetők! 

Ha biztosra akarsz menni, használj ingyenes fotókat, például erről az oldalról http://www.freeimages.com vagy innen: https://www.pond5.com

Másik kiváló lehetőség ha a Pinterest oldalról hozol fotókat, ami külön ezzel a céllal létrejött közösségi fotótár. Ha wordpress felületen akarod ezt megosztani könnyű dolgod van, mert létezik a ‘pin it button’ plug-in’, amit ha installálsz könnyebbé válik az, hogy az oldaladról a képet Pinterest felhasználók elmentsék a saját könyvtárukba, hiszen megjelenik a Pin it vagy save gomb.

Hogyan tudom ellenőrizni kié a szerzői jog? 

Ha találsz egy képet, de nem tudod mi vonatkozik rá, ezen az oldalon ellenőrizheted. http://www.tineye.com

Mi vonatkozik azokra a képekre, amelyeket egy hivításos fotós készít pl. esküvőn rólam? 

A szerzői jog a fotóst illeti meg, egyértelműen. Vagyis mielőtt bármit szeretnél a képekkel kezdeni, úgymint nyomtatni, social media site-okon megosztani, vagy a családdal, ismerősökkel megosztani, előzőleg a fotós engedélyét kell kérned!!!! Erre szolgál az eseményt megelőzően megkötött szerződés, amelyben részletesen ki kell térni a fent említett dolgokra: ha a fotós pl elektronikusan rendelkezésedre bocsátja a képeket a következőket kell tisztáznotok:

  • szabadon nyomtathatod-e korlátlan mennyiségben
  • ellátja-e vízjellel a fotókat átadás előtt
  • ha megosztod a fotókat elektronikusan és esetleg vízjel nem szerepel rajta, ragaszkodhat hozzá, hogy forrásként, szerzőként őt megjelöld
  • kitérhet a szerződés arra is, hogy a szerzői jogot részben vagy egészben átruházza rád, megemlítve azt, hogy milyen feltételekkel
  • a szerződésnek tartalmaznia kell, hogy az elektronikus fotók esetében milyen változtatást enged meg: belenyúlhatsz-e képszerkesztő programmal, és azon belül milyen eszközök használatára ad engedélyt (pl a fotós megengedheti, hogy vágj a fotókból, vagy pl álló képekből fekvőt készíts, de megtilthatja, hogy más, az övétől eltérő effektet használj)
  • minden esetben tartalmaznia kell a szerződésnek, hogy bár a fotósé a szerzői jog, milyen feltételekkel engeded meg neki, hogy azt felhasználja pl, portfólió részeként, blogbejegyzésben, vagy kiállításon.

Hogyan büntetik ha valaki a fentiek ellenére forrás megjelölés nélkül használni kezdi a fotómat sajátjaként?

Különböző módjai vannak annak, hogyan lehet jogi útra terelni a szerzői jog ellen elkövetett bűncselekményt. Ha valaki engedély nélkül használ egy adott fotót, első körben a szerzői jog tulajdonosa megkéri az adott felhasználót, hogy fizesse ki a meghatározott díjat. Ha ez nem történik meg, még van lehetősége a felhasználónak eltávolítani a képet és a jövőben nem használni. Ha mégis használja, bírósági eljárás keretében foglalkoznak tovább az üggyel, ami meglehetősen költséges folyamat.

Hogyan lehet védekezni a fotók lopása ellen? Mit tehet a fotós?

  1. A képet úgy töltöd fel bárhová, hogy ne lehessen elmenteni. Ehhez egy lehetőség, ha ún. Hidden Layer-t használsz. A fotó a feltöltéskor tökéletesnek látszik, jobb klikkel el is tudod menteni, de amikor megnyitod nem a képet látod, hanem úgy tűnik egy réteg fedi a fotódat. Hogy ezt hogyan érheted el, ezen a linken elolvashatod.  http://skinnyartist.com/how-to-shrink-wrap-your-images/
  2. Használj vízjelet! Ez ma már triviálisnak hangzik, hiszen mind a LR mind a PS képes utolsó lépésként vízjelet tenni az elmentett fotókra. A vzjelet célszerű nem kicsiben és nem feltétlenül sarokban elhelyezni, hiszen így egyszerűbb őket levágni.
  3. Darabold fel a képet! Ez egy profi fotósnak persze komplett rémálomnak hangzik, elképzelhetetlen, hogy egy portfólió így nézzen ki. De ha más jellegű fotókról beszélünk, pl blogon megjelenő, speciális, példul valaki kreatív blogot ír, és éppen varr valamit és fázislépéseket mutat be, akkor ez a megoldás is szóba jöhet. Forrás: http://skinnyartist.com/stop-stealing-my-images/

eshr-m

4. Szoftver használata a lopás ellen.  Neve Digimarc https://www.digimarc.com. Fizetős szoftver, több dolgot nyújt egyszerre, így aki sok fotóval dolgozik, és valóban nagy a tét, amit félt, érdemes ezen is elgondolkodnia.

Ha Neked is van véleményed, vagy úgy gondolod kimaradt valami a fotók lopása elleni harcból, kérlek írj nekünk!

Felhasznált szakirodalom:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/481194/c-notice-201401.pdf

Stop stealing my sh*t!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s