“AKI NEM RAK BELE ELÉG ENERGIÁT ÉS IDŐT, AZ 10 ÉV MÚLVA IS LE FOG MORZSOLÓDNI”- INTERJÚ BODNÁR LÁSZLÓVAL ÉS BODNÁRNÉ HORVÁTH ILDIKÓVAL

Az elmúlt egy évben néhány fotóssal sikerült pár érdekes interjút készíteni, arra azonban még nem volt példa, hogy egy házaspár mindkét tagja profi fotós legyen. Bodnár László és felesége Ildikó, már jó ideje aktív tagja a Klikk Fotós közösség-nek, ahol rendszeresen segítik a fejlődni vágyó hobbifotósokat hozzászólásukkal és tanácsukkal.

Surreal Dream-2

  • Azt olvastam Rólatok, hogy 2006-ban Kubából hazatérve egy nagy halom rosszul sikerült fotóval a bőröndötökben döntöttétek el közösen, hogy a fotózást megtanuljátok az alapoktól. Hogyan fogtatok neki?

Igen ez pontosan így volt. Rengeteg kiábrándító fotót készítettünk, miközben láttuk, hogy mások milyen meseszépeket készítenek utazásaik során. Mi már az első nagy utazásunkkor éreztünk, hogy nem ez lesz az utolsó utunk, így szerettünk volna felkészülni a többire. Laci ezért elment egy fotós tanfolyamra ahol az alapoktól tanulta a fotózást, én meg eltanultam tőle 🙂 Aztán rengeteg videót nézegettünk retusálásról, világításról.

  • Azóta sok idő eltelt, és a fotózás más-más területein értetek el sikereket: László az Elevenphoto tulajdonosa, javarészt esküvő és sajtófotókat készít, míg Ildikó az infravörös fotózásba vetette bele magát. Kezdetektől ez volt a szívügyetek, vagy az élet hozta úgy, hogy a fotózásnak épp ezt a szegmensét erősítitek?

Laci ebbe inkább belecsöppent, először a portré- és a divatfotózás érdekelte, de egyre több felkérést kapott ismerősöktől és egyre hamarabb kiderült, hogy van hozzá szeme, türelme és tehetsége. Engem meg mindig is a mesevilág érdekelt. Ahogy megláttam életem első infravörös fotóját éreztem hogy én ezt akarom, nagyon nagyon tudni akarom, hogy kell ezt csinálni.

elevenphoto-01

 

elevenphoto-11

 

  • Egy csodálatos ikerpárnak vagytok a szülei, így a gyerekfotózást élesben is gyakoroljátok. Mi az, ami kezdetben nehézséget okozott benne? Milyen objektívet használtok szívesen a kicsik megörökítésére?

Nehézséget? 🙂 Ikrek mellett? a kimerültség és az időhiány. Az első pár hónapban inkább túléltünk, nem is fotóztuk őket csak mobil telefonnal. Elmentünk egy profi kollegához, hogy csináljon ő képeket rólunk, mert még ahhoz is nagyon kevés energiánk volt, hogy átmenjünk a fotóshoz. 🙂 Aztán ahogy nőttek a gyerekek, úgy jött meg a kedvünk és az energiánk a fotózásukhoz, bár most pont olyan korszakukat élik, hogy ha felemeljük a gépet, akkor elfordulnak. 🙂
Az életképeket legszívesebben 35mm 1.4-el szeretjük fotózni, a portrékhoz meg inkább a 85mm 1.4-et használjuk.

ELE_5193-Edit

 

ELE_9838-Edit

 

 

ELE_9927-Edit

 

  • Ha jól tudom és jól figyeltem meg a képeket, sokat utaztok szerte a világban. Milyen felszerelést visztek magatokkal az utazásokra, hogy ne maradjatok le a legjobb pillanatokról?

Amióta gyerekek vannak egyre kevesebb felszerelést viszünk, mert időnk is kevesebb fotózni és cipekedni is nehezebb két gyerekkel. Régen egy egész bőröndnyit vittünk + állványt, több gép vázat full objektiv parkot. Most igyekszünk egy fotós hátizsákba beférni. Most egy fullframe váz, egy milc, egy filmes kisgép és egy infraváz… hát jó soknak hangzik :-D, és ezek mellé 35mm, 50mm, 85mm és az infragéphez egy sigma 10-20.

  • Laci, esküvői fotósként, ma nagyon nagy a verseny ebben az iparágban. Mi az, amitől szerinted jó egy esküvői fotós? Mi az a három szó, amivel jellemeznél egy profi esküvői fotóst? Milyen felszerelést viszel magaddal egy-egy esküvőre?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, nem is tudok rá konkrétumokat írni, mert magam sem tudom. Mindig rákérdezek a pároknál, hogy miért esett rám a választásuk, és mindenki a képek hangulatát, meghittségét említi. Ezt pedig vagy át tudja adni valaki a fotóin keresztül vagy nem. Attól jó egy esküvői fotós, hogy teljes mértékben át tudja élni az eseményeket, összhangban van a párral, a vendégekkel. Ha valamelyik részről hiányzik a szimpátia, akkor nem lesznek jók a fényképek. Természetesen emellett még nagyon sok minden kell ahhoz, hogy piacképes legyen valaki. Jó kommunikációs készség, marketing, branding, és professzionális felszerelés.

A három szó: Türelem, elhivatottság, folyamatos megújulás.

 

elevenphoto-09

 

elevenphoto-05

elevenphoto-02

Évek óta folyamatosan változik hogy mit viszek egy-egy esküvőre. Fotózási stílusomhoz a fix objektívek passzolnak, így jelenleg 35mm és 85mm objektívekkel fotózom végig az eseményeket, de a buli részén előkerül egyetlen zoom optikám ami egy 14-24-es Nikon. ezzel a három objektívvel dolgozom általában. Minimum 2 gépváz, de mostanában viszek magammal egy Fuji MILC kamerát is, mert csendes, nagyon jó képe van, és jól el lehet vegyülni vele a vendégek között. Valamint egy filmes váz, mert most szerelmese lettem az analóg technikának.

  • ldikó, hogyan ismerkedtél meg az infravörös fotózással? Milyen technikai háttér szükséges ehhez a speciális ághoz?

Interneten láttam egy magyar fotósnál egy képet és nem értettem mit látok, mi ez a mesevilág, láttam hogy fotó , nem illusztráció, akkor kezdtem utánaolvasni. Az elején vettem egy olcsó szűrőt, de a szűrős fotózáshoz állvány kell, lassú a szűrő fel-le tekerése, ha a szűrő fent van, nem látni át a keresőn, így le kell venni komponáláshoz, hosszú a záridő, szóval nem az én türelmetlen típusomnak való. Mikor már láttam, hogy ez nem csak egy átmeneti szerelem, hanem tartós hobbi, akkor befektettem egy belső szűrőbe, egy akkor leselejtezett használaton kívüli dslr gépet Laci szétszedett nekem, és belerakta a külföldről rendelt belső szűrőt. Innentől szárnyaltam, mert gyorsabb lett a záridő, nem kellett állvány… azóta is tart az őrületem. Utazni infragép nélkül, el sem indulok 🙂

DSC_8899-3-2

 

DSC_0358

 

DSC_0304

 

DSC_0014_1

  • Sokan vannak az olvasók között, akik még csak most kezdtek el ismerkedni a fotózással, és bizonytalanok hogyan induljanak el ezen az úton. Milyen tanácsot adnátok nekik? Ti ha újra kezdhetnétek, hogyan csinálnátok?

Ugyanígy csinálnánk. Érdemes elmenni egy kezdő fotótanfolyamra. Előbb végezte el Laci a tanfolyamot, minthogy dslr gépe lett volna. Kölcsöngéppel ment a tanfolyamra. Nem a felszerelés a lényeg, hanem a megszerzett tudás és annak a hasznosítása. Manapság már tele az internet videokkal. Rengeteget lehet tanulni világítást, pózolást, retusálást. Rengeteg időt és energiát kell belefektetni az eredményhez és nem feltétlenül pénzt.

elevenphoto-14

  • Mit gondoltok, hogyan változik meg a fotózás a következő években? Óriási a technikai fejlődés, ez kétségtelen, de vajon hogyan fog mindez kinézni 10 múlva?

Aki nem rak bele elég időt és energiát a fejlődésbe, az 10 év múlva is ugyanígy le fog morzsolódni, mint most. Az, hogy a technika és a tudás ma már könnyen elérhető, attól még ugyanúgy kevesekből lesz igazán igényes és profi fotós. A tehetség és a kitartás nem megvásárolható.

elevenphoto-03

  • 2016 most kezdődött el, ilyenkor mindenki tele van tervekkel  és újévi fogadalmakkal. Nektek személy szerint mi a célotok ebben az évben? Szakmailag hová szeretnétek eljutni?

Laci szeretne nemzetközi szinten is ismertebb lenni, több külföldi esküvőre eljutni. Nekem idén még egyenlőre a gyerekek jelentik a kihívást. Szeretném minél többet fotózni őket 🙂

 

László az Elevenphoto tulajdonosa, Ildikó pedig a Virgonc Világa blog írója.

Elérhetőségek:

Bodnár László: http://www.elevenphoto.hu ,  https://www.facebook.com/elevenphotography/

Bodnárné Horváth Ildikó: http://www.virgonc.com https://www.facebook.com/virgoncphotography

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s