MIRE FIGYELJ A MAGAS ISO-VAL KÉSZÜLT KÉPEIDNÉL?

Beköszöntött az ősz. Egyre kevesebb fényünk van beltérben a fotózáshoz.

A Fotózz klikkben zárt Facebook csoportunkban egyre gyakrabban találkozni a következő kijelentésekkel: Nincs elég fényem a lakásban. … Zajosak a beltéri képeim … Az én gépem az ISO 1600-t már nem bírja. … ISO 800 fölé nem tudom állítani a gépet, mert nagyon zajosak a képeim.

Neked is ismerős?

A mai bejegyzésben egy meglepő ám annál hasznosabb tanácsot hozok: Tekerd fel még magasabbra az ISO-t (érzékenységet)!

ISO 5000, f/2.8, 1/200s

Bizonyára te is találkoztál már azzal a javaslattal, hogy az ISO értéket tartsd a lehető legalacsonyabban, így kevésbé lesznek zajosak a képeid. Ezzel nem is vitatkozom. Az állítás igaz … bizonyos kiegészítésekkel. 😉

Két okból azonban mégis érdemes megemelned a az ISO-t!

  • Egyrészt ha kevés fényed van, akkor kénytelen vagy emelni az érzékenységen, így engedve több fényt az érzékelőre. Ellenkező esetben hosszabb záridőt kellene állítanod, így azonban a bemozdulást kockáztatod. Inkább legyenek zajosak a képeid, mint bemozdultak, életlenek!
    Utómunkában zajt csökkenteni lehet, de a bemozdult életlen képen utómunkában már nem lehet érdemben javítani.
  • Sokan inkább alulexponálják a képeiket csakhogy ne kelljen emelni az ISO-n. Aztán a számítógép előtt ülve azon keseregnek, hogy ISO800-on is milyen zajosak a fotóik.
    Ennek az oka egyszerű: a zaj elsősorban nem a magas ISO-val jár együtt, hanem az alulexponált fotókkal.
    Ha figyelsz arra, hogy a magas ISO-val készült képeidet helyesen exponáld és utómunkában semmiképpen se kelljen már a fotón világosítani, akkor a magasabb ISO-val készült képeid sem lesznek annyira zajosak, mintha alacsonyabb ISO-n alulexponált képet készítettél volna.

Jöjjön a bizonyíték!

Két fotót készítettem. Egyiket ISO 1000-rel, ami alulexponált fotót eredményezett. Utómunkában (Lightroomban) 1.91-gyel meg kellett emeljem az expozíciót, hogy helyesen exponált képből tudjak kiindulni.
A másik fotót ISO 5000-en készítettem. Kicsit még túl is exponáltam. Így utómunkában csökkentettem az expozíciót  0,48-al.

Ekkora méretben nincs a két fotó között szembetűnő különbség. … az arckifejezést nem ér figyelembe venni! 😀

Viszont 100%-ba belenagyítva a képbe jól látszik a különbség: az alacsonyabb ISO-val készült kép szembetűnően  zajosabb!!

A fenti képeken egyéb utómunka nincs, mint az expozíció korrekciója.

Összegzés

Ha gyengébb fényviszonyok között fotózol, akkor ne félj megemelni az ISO-t! Magasabb ISO-val készült képek esetén különösen figyelj arra, hogy a fotó ne legyen alulexponált! Így a magas érzékenységgel készült képeid kevésbé lesznek zajosak.

Kifogások

A fenti fotók mindegyike Canon 6d-vel, full frame vázzal készült. Sokan jönnek azzal, hogy a cropos vázak nem kezelik olyan jól a magasabb ISO-t. Ez kétségtelen! A felsőbb kategóriás gépek sokkal jobban kezelik a zajt, mint az alsóbb kategóriás társaik.

Az alábbi fotót viszont Canon 600d-vel, egy belépő szintű tükörreflexes fényképezőgéppel készítettem 12600-as ISO értéken!! Gondoltad volna?

Na! Keresed még a kifogásokat vagy előveszed a fényképezőgépet és kipróbálod a cikkben olvasottakat?

EXTRA TIPP:

Utómunkában is sokat javíthatsz még a magasabb ISO-val készült képeken. És itt nem csak a zajcsökkentésre gondolok! Van néhány egyéb tényező is, amit figyelembe kell venned a magas ISO-val készült képek retusálásánál.

A jó hír, hogy készítettem egy videót arról, hogy mire kell figyelni utómunkában a magas ISO-val készült képek retusálásánál! Ezt a videót most ajándékba adom a 2017. november 1-jén induló Lightroom Alapok online tanfolyam jelentkezőinek!

Az alábbi linkre vagy a képre kattintva tudsz jelentkezni az idei év utolsó Lightroom Alapok online tanfolyamára:

Jentkezem a Lightroom Alapok online tanfolyamra! >>>

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s