17. KIHÍVÁS: KIRÁNDULJUNK EGYÜTT

Amikor elindítottuk a blogot év elején, az volt a koncepciónk, hogy adott héten a négy adminisztrátor egyike választja ki a heti kihívás témáját. Egy hónapban így mindannyiunkra sor kerül. Menet közben azonban a csoportunk tagjai részéről érkezett az a javaslat, hogy mi lenne ha ők is aktív közreműködői lennének a kihívások szerkesztésének. Mi pedig nagyon örültünk ennek! Így a témát szavazásra bocsátottuk és a választás a következőre esett: Kiránduljunk együtt.

kirandulas 1 (1 of 1)

Így tavasszal azt gondolom minden gyerekes családnak aktuális téma ez, hiszen amint kisüt a nap, irány  ki a szabadba. A gyerekek legjobban a játszótereknek örülnek, sőt ha elég meleg van szóba jönnek a csobbanós-vizes helyek is. Ezzel azonban minden eddigi elképzelés felborul! Vége a beállított, tökéletesen szerkesztett képeknek, a fényviszonyok optimalizálásának. Legtöbben csak sodródunk az árral, még ha ez azt is jelenti, hogy a képbe belemásznak idegen gyerekek, hivalkodó színek, elrontott képkivágások, vagy ami a legrosszabb minden bemozdul és életlen lesz.

Így fontos, hogy figyeljünk a záridőre! Egy 50 mm-es objektívnél például 1/125-nél lassabb záridővel nem érdemes próbálkozni, mert nem lesz éles a fotónk. A beállításokkal is érdemes kísérletezni, próbáljátok ki a gépet manuális, Av vagy Tv üzemmódban is. Egy a lényeg a gyakorlás!

De egy-egy kiruccanás alkalmával persze nem csak a gyerekeket lehet lencsevégre kapni, akad más érdekesség is:

pisilős 2 (1 of 1)

Így fotózunk mi a kirándulások alkalmával

Majorné Perger Ágnes: Nyár óta manuálisban fotózok. Legutóbbi napsütéses idő alkalmával rájöttem, hogy legjobban a záridővel tudok játszani, hogy ne legyen túl vilagos a kép. Ilyenkor iso 200-t és f/3.2 rekeszt állítok majd a záridőt tekergetem.
Ha pedig többen vannak a képen akkor szűkebb rekeszt állítok:  f/ 4-t vagy f/5.6-t.

Kirandulas-heti-kihivas3

Szikora Szabina: Manuális módban fotózok.

Takács Anikó:  Számomra legkényelmesebb egy-egy kirándulás alkalmval Tv módban fotózni. Körültekintően kiválasztom a záridőt, beállítom az ISO-t automatára és minden mást elvégez a gép helyettem. Én pedig élvezem a családi kirándulást miközben a fotózás élményéről sem kell lemondanom. 😉

Hoffmann Noémi: Szintén manuális módban fotózok. Igazi kihívást jelent egy-egy kirándulás alkalmával a folyton változó fényviszonyok mellett megörökíteni a számomra fontos pillanatokat, különösen egy felhős idő alkalmával, amikor hol vékonyabb, hol vastagabb felhőréteg kúszik a nap elé.
Ilyenkor egy-egy kattintás előtt mindig rápillantok egy másodperc erejéig az LCD-re, hogy lássam milyen messze vagy éppen közel vagyok a helyes beállításokhoz. Majd gyorsan utánaállítom a gépet, így nem fordulhat elő, hogy túl világosak vagy éppen sötétek lennének a képeim. Maximum egy kis korrekcióra van szükség az utómunkában, legalábbis, ami az expozíciót illeti.

Kirandulas-heti-kihivas

2015. május 10-ig várjuk a fotóidat a témában a Klikk – Fotós kihívások anyukáknak zárt Facebook csoportban!

Tudtad? Havonta a kihívások résztvevői között ajándékot is sorsolunk.

gyereketeto - majusi kihivas A májusi kihívásaink támogatójaként Sárosdi Virág a Gyereketető honlap tulajdonosa 3db 2.000Ft-os kupont ajánlott fel, amelyet beválthattok  webáruházában.

 

Az ajándékodat letöltötted már?

Kattints a képre és kérd az ajándékodat!

Kattints a képre és kérd az ajándékodat MOST!

Hozzászólás