HOGYAN INDÍTSUNK FOTÓS VÁLLALKOZÁST GYED, GYES MELLETT?

Zárt Facebook csoportunkban felvetődött a kérdés, hogy miként lehetne a gyerekek születése után hivatásos fotós pályára lépni. Milyen vállalkozási formát érdemes választani? Milyen adózási szabályok, fizetési kötelezettségek vonatkoznak ránk különösen, ha GYED/GYES mellett szeretnénk vállalkozást indítani? Illetve, hogy végzettséghez kötött-e a tevékenység?

A kérdések megválaszolására Fülöp Olga – Számpatikust kértem fel:

“Noémi kérésére megpróbálom itt összefoglalni általánosan a legfontosabb tudnivalókat a vállalkozási formákról és adózási szabályokról.
Azt tudni kell, hogy ez egy olyan széles témakör, amiről több órát lehet beszélni, és még akkor is kimaradhat egy-két fontos részlet.

fotos vallalkozas gyed gyes mellett

Milyen vállalkozási formát érdemes választani?

A vállalkozási formákat én két csoportra szoktam bontani. Van az egyéni vállalkozás és a céges formák. Ez utóbbihoz tartozik a Bt, Kft és még számos más, de ez a kettő az, ami a kezdőknek érdekes. Általában ami az egyik forma előnye, az a másik hátránya. Nézzünk pár jellemzőt, mire is gondolok:

Tevékenységi körök

Egyéni vállalkozásnál nagyon szigorúan nézik a végzettséget, amivel vagy a vállalkozónak kell rendelkeznie, vagy ha neki nincs, akkor kell lennie ilyen végzettségű alkalmazottjának. Nem minden tevékenység kötött végzettséghez, de ezeket szakmakódonként le kell előre informálni.
Az egyéni vállalkozók tevékenységi köreit itt tudod megnézni:  www.szakmakod.hu

A fotózás az alábbi tevékenységi körök alá sorolható be: 742001 Fényképészet m.n.s.; 742003, Fotóriporteri szolgáltatás; 742002 Videofelvétel-készítés.

Az egyéni kiváltásánál nem kérik a papírokat, de mostanában pár hét múlva jön a postai levél, hogy tessék bemutatni.

Ezzel szemben a cégeknél/társas vállalkozásoknál TEÁOR számok vannak (www.teaorszamok.hu), és kb. senkit nem érdekel, hogy kinek milyen végzettsége van a tevékenységekhez, amiket felvesz. Egy-két rendesebb ügyvéd el szokta mondani, hogy elvileg ott is meg kellene lennie a végzettségeknek, de ezt senki nem ellenőrzi utána.

A fotózás a 7420-as TEÁOR szám alá tartozik.

Tevékenységi köröket egyébként bármelyik formánál bármikor utólag is fel lehet venni, lehet módosítani.

Vállalkozás indítás menete

A vállalkozás elindítása mindkét esetben ugyanolyan gyors. Az egyéni vállalkozóit lehet ügyfélkapun keresztül is kiváltani, de sokkal gyorsabb, ha az ember besétál bármelyik okmányirodába az irataival és a kiválasztott tevékenységi körökkel (illetve nem árt, ha tisztában van, hogy az adózási adatlapon majd mit kell ikszelnie), és kb. 15 perc alatt kezébe kapja az igazolást az adószámmal.
Cégalapításhoz ügyvéd kell, de a társasági szerződés aláírása után pár napon belül bejegyzik a céget.
Viszont a vállalkozás megszüntetése már sokkal bonyolultabb, főleg a cégeknél. Manapság egy végelszámolás/felszámolás 1-2 évig is eltart, és rengeteg macera, pénz és kapásból NAV ellenőrzéssel kezdődik.
Egyéni vállalkozást sokkal könnyebb megszüntetni (egyik napról a másikra egy változás-bejelentő beküldésével), illetve előnye még, hogy szünetelni is lehet (cégeknél nincs erre lehetőség).

Induláshoz szükséges tőke

Eltérés van még a tőke kérdésében is. Valószínűleg mindenki tudja, hogy az induláshoz azért szükség van némi pénzre, mert az elején több a költség, illetve lesznek rendszeres kiadások a vállalkozással kapcsolatban. Ezeket nem árt előre tervezni, nehogy utólag lepődjünk meg.
Az egyéni vállalkozás elindításához viszont nincs szükség fizikailag törzstőkére/jegyzett tőkére, amit kötelezően be kell tenni az elején. A Bt-nél van, de nincs minimuma, tehát akár 10-20e forinttal is elindulhat, míg a Kft-nél ezt 2014. március 15-től visszaemelték 3 millióra. A jó hír, hogy a 3 milliónak nem kell azonnal rendelkezésre állnia, illetve nem csak készpénz lehet, hanem akár eszközök is.

Adózás

Az adózás elég összetett témakör. Vannak speciális adózási módok mint a KATA, EVA, átalányadózás stb. Ezekről külön-külön is órákat lehet mesélni, manapság egyébként a KATA jó választás sokaknak, rendkívül kedvező adózási mód.
De ha nem választunk ilyen speciális módot, akkor alap esetben az egyéni vállalkozók és a cégek is költségelszámolós modellben lesznek. Ez azt jelenti, hogy gyűjtjük a bevételeket és a költségeket, majd elszámolunk velük (az év végi zárás időpontjában is különbség van a két forma között). Év végén így nyereség/veszteség keletkezik, ami után adózni kell. Először is van egy 10%-os adó (egyéniknél vállalkozói SZJA-nak hívják, cégeknél társasági adónak), majd a maradék 90%-ra van még 30% osztalékadó (16% SZJA + 14% EHO). A nagy különbség a két forma között, hogy az egyéni vállalkozónál az osztalékadó kötelező, természetesen ezáltal a megmaradt pénz teljesen legális jövedelme lesz a vállalkozónak, viszont azért valljuk be, elég magas összeget fizethetünk a NAV-nak így év végén… A cégeknél viszont a maradék 90%-ról eldönthetjük, hogy kivesszük-e osztalékként vagy bennhagyjuk a cégben (tovább pörgetjük, beruházunk belőle stb.). Persze ha kivesszük osztalékként, akkor ugyanúgy 30% az adó, de megvan a választás lehetősége, ami azért nem mindegy. Itt jegyezném még meg, hogy a céges formáknál a költségek elszámolásának lehetősége is tágabb egy picit, az egyéni vállalkozó igencsak be van korlátozva ebből a szempontból.
Ezen kívül van még iparűzési adó (IPA) is, ami önkormányzatonként változik, de max. 2%. Általában mindenhol ennyi, egy-két vidéki településen alacsonyabb, vagy nincs is (ide települnek a székhelyszolgáltatók, amikről megint bőven tudnék mesélni). Az IPA kiszámításánál viszont nem vonhatunk le a bevételből minden fajta költséget, tehát ennek alapja mindig magasabb lesz, mint a fentebb már említett év végi adóé. A kicsiknek ráadásul itt is van többféle elszámolási lehetőségük, nem csak a költségelős.

Milyen végzettségre van szükség?

Az okmányiroda tájékoztatása szerint  a Fotóriporteri szolgáltatáshoz nem szükséges végzettség, míg a 742001 szakmakodú Fényképészet és 742003 Videofelvétel-készítés fényképész vézettséghez kötött (Fényképész, Fényképész vagy fotótermék kereskedő végzettség).

Egyik tevékenység sem bejelentés és engedélyköteles

Legfontosabb tudnivaló

Legfontosabb tudnivaló még, hogy bármilyen vállalkozási formát is választunk, ha az alábbi 3 tényező bármelyike nem teljesül, akkor a vállalkozás elindításának első napjától kezdődően meg kell fizetni a minimális járulékokat (havi kb. 80e Ft, vagy katásként 50e Ft):

⦁ máshol (akár külföldön is) heti 36 órát meghaladó jogviszony (8 órás),
⦁ nappali tagozatos hallgatói jogviszony,
⦁ öregségi nyugdíjas.

A kismamák helyzete pedig nagyon speciális, mert táppénz ideje alatt és a gyermek 1 éves koráig semmiféle keresőtevékenység nem folytatható. A gyermek1 éves kora után lehet dolgozni, és a GYED Extra bevezetése óta a GYED/GYES is megmarad. Az imént említett minimális járulékfizetés tekintetében viszont nagyon speciális a szabály rájuk vonatkozóan, ugyanis GYED és GYET mellett nem kell azt megfizetni, viszont a GYES ideje alatt képbe kerül, és meg kell fizetni (még akkor is ha van a háttérben egy passzív 8 órás jogviszonyunk). Tehát a konklúzió, hogy vagy még a gyermek 2 éves kora előtt kell elkezdeni vállalkozni, vagy ha visszamegyünk dolgozni, akkor csak a 8 órás munka mellett „érdemes” vállalkozni, vagy keresnünk kell egy olyan családtagot/ismerőst, aki megfelel a fenti 3 kivételek valamelyikének, és ő lesz a vállalkozó. Ezekre számtalan megoldási lehetőség és kombináció létezik. Ezt csakis mindenkinek a saját élethelyzetét megismerve egyénileg lehet kitalálni.

Startup Stock PhotosA jó hír, hogy én tudok ebben segíteni. Van egy kiscsoportos tréningem, ahol mindenki számára érthető nyelven adom át a szükséges információkat a vállalkozóvá váláshoz. A fenti témaköröket részletesen átbeszéljük, és még ennél több témát is érintünk (KATA, áfa, számlázás, adószámos magánszemély veszélyei stb.). Természetesen közbe lehet kérdezni, teljesen interaktív a tréning.

Érdekel? Katt ide a jelentkezéshez: szampatikus.hu/go/trening-fotosoknak

+ 1 jó tanács: NAV-ba nem sok értelme van információért menni, mert csak félretájékoztatnak, ellentmondásokba ütközöl akárhány ügyintézőt kérdezel meg, ráadásul nem fogják összefoglalni soha, hogy mire figyelj, csak az adott aktuális kérdésedre fognak válaszolni. Tehát mielőtt vállalkozást indítanál, mindenképpen kérd szakértő segítségét, mert rengeteg idegeskedést és adót tudsz megspórolni, ha előre felkészülve, a számodra legjobb adózási módot választod és képben vagy a teendőkkel is!”

Fülöp Olga – Számpatikus, az „anyabarát” könyvelő
Olga elsősorban kisgyerekes anyáknak segít eligazodni az adózás rejtelmeiben.
Honlapjának címe szampatikus.hu, ahol találhatsz 3 ingyenes letölthető tanulmányt, illetve számos blogbejegyzést mindenféle adózási témában. E mellett van katásoknak szóló online tanfolyama, SZJA bevallási segédlet, egyéni konzultációk, ha pedig szükséged van könyvelőre, akkor is keresheted Olgát  bátran, mert még távkönyvelésben is otthon van!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s